Naziv: Program “Kušaj Hercegovinu”
Cilj: Očuvanje i promocija tradicionalnih hercegovačkih jela i pića i uključenje u turističku ponudu
Voditelj projekta: Davorin Medić
Suradnici: M.Karačić, K. Marić, Ž. Mrkonjić
Namjera ove naše inicijative je očuvati i promovirati autohtonu i tradicionalnu Hercegovačku kuhinju kao dio turističke ponude Hercegovine i doprinijeti podizanju svijesti u razvoju tipičnog hercegovačkog menija u standardnoj kulinarskoj ponudi. Ciljne skupine su: stanovnici Hercegovine, ugostitelji, hotelijeri, kuhari, turistički djelatnici, te turisti.
S obzirom da je razvoj turizma u Hercegovini u povojima, osim etabliranih turističkih destinacija kao što su Međugorje i Mostar, ono što ponajviše nedostaje u ponudi hercegovačkog turizma jesu razvijeni turistički proizvodi i ture koje će nuditi tradiciju i autohtoni doživljaj Hercegovine. U tom smislu je hrana/piće jako važan dio ukupne ponude i razvoja gotovih turističkih proizvoda.
Na žalost u dosadašnjoj gastro ponudi rijetko smo mogli pronaći tradicionalna, tipična i autohtona jela iz Hercegovine, a da ne govorimo o činjenici da ne postoji standardiziran Hercegovački meni ili pak vodič kroz gastro Hercegovinu. U tom smislu smo pokrenuli cijeli niz radionica, prezentacija, izložbi i savjetovanja na način da osnažimo ulogu tradicionalne, autohtone i tipične hercegovačke kuhinje i receptura u turističkoj ponudi.
Glavni cilj nam je izgraditi važnu komponentu teritorijalnog imagea regije Hercegovine kroz podizanje svijesti stanovništva o kvalitetnim domaćim namirnicama i spravljanju Hercegovačkih tradicionalnih jela. Drugi cilj nam je educirati i podići svijest ugostitelja i turističkih djelatnika o važnosti izvorne gastro ponude i otvoriti prostor za razvoj hercegovačkog menija. U svojim projektima se trudimo promovirati hercegovačku kuhinju kao dio ukupnog doživljaja Hercegovine kao turističke destinacije.